Spring een gat in de lucht
In dit proefje zul je ontdekken wat de zwaartekracht voor jou betekent. Waarom kun je niet van de aarde naar de maan springen?
Moeilijkheid:
Tijdsduur: 10 minuten
Welkom op de proefjes pagina van ruimtestof. Heb jij altijd al een waterraket willen bouwen of wat meer willen weten over de ruimtevaart? Ontdek het nu zelf. Op deze pagina kun jij verschillende thema’s verkennen door middel van theorie, video’s en natuurlijk leuke experimenten. Kies een van de volgende onderwerpen en ga op onderzoek uit:
Natuurkunde, Scheikunde of Lucht en Ruimtevaart!
Je kunt ook heel veel leren door onze uitleg te lezen op de Vraag & Antwoord pagina!
Zwaartekracht, je kunt het niet zien, maar het is er altijd! Alle objecten op de aarde blijven met hun pootjes op de grond omdat ze worden aangetrokken tot de aarde door middel van zwaartekracht. Maar ook de maan en de aarde voelen deze zwaartekracht. Wil jij meer weten over wat zwaartekracht is en hoe het werkt doe dan een van de onderstaande proefjes.
In dit proefje zul je ontdekken wat de zwaartekracht voor jou betekent. Waarom kun je niet van de aarde naar de maan springen?
Moeilijkheid:
Tijdsduur: 10 minuten
Wat beïnvloedt nou eigenlijk hoe snel objecten vallen? In dit proefje gaan we verschillende objecten laten vallen en zullen we bestuderen welke het snelste valt.
Moeilijkheid:
Tijdsduur: 30 minuten
In de vorige proefjes is er gekeken naar zwaartekracht op de aarde. Maar hoe zit dat met zwaartekracht in de ruimte? Door middel van het onderstaande simulatie spel kun jij ontdekken welke rol de zwaartekracht speelt in de ruimte.
Moeilijkheid:
Tijdsduur: 30 minuten
In dit proefje ga je testen of jij een ei kunt laten vallen zonder dat het breekt. Gooi al je kennis in de strijd om het ei heel te laten blijven.
Moeilijkheid:
Tijdsduur: 1 uur
Lezen over hoe een raket de lucht in vliegt is leuk, maar het is natuurlijk veel leuker om zelf een raket te lanceren! We leggen je uit hoe je dat kunt doen.
Moeilijkheid:
Tijdsduur: 3+ uur
Scheikunde heeft te maken met de reactie van verschillende stoffen op elkaar. Een van de belangrijkste concepten van scheikunde is verbranding. Verbranding van bijvoorbeeld een brandstof zorgt ervoor dat een raket kan opstijgen. Maar scheikunde is nog veel meer dan verbranding alleen, klik op een van de proefjes om te ontdekken hoe het werkt.
Een deel van scheikunde is ook het bestuderen van de staat van een materiaal en het mengen van verschillende stoffen in de goede verhouding. Een bekend fenomeen is dat van maïzena en water. Als deze in de goede verhouding worden gemengd is het mengsel niet vast maar ook niet vloeibaar.
Moeilijkheid:
Tijdsduur: 20 minuten
Verbranding lijkt heel simpel, maar is dat ook zo? In dit proefje onderzoeken we wat er allemaal nodig is voor verbranding van een brandstof.
Moeilijkheid:
Tijdsduur: 30 minuten
De zwaartekracht werkt niet alleen op land, maar ook in de zee. In dit proefje ga je kijken of iets blijft drijven of zinkt. En hoe komt dat?
Moeilijkheid:
Tijdsduur: 25 minuten
Lucht en ruimtevaart heeft te maken met objecten die vliegen. Het verschil tussen luchtvaart en ruimtevaart is dat luchtvaart altijd binnen de dampkring is terwijl ruimtevaart erbuiten is. Je zult je vast afvragen wat is dan de dampkring? De dampkring is een een dunne deken van lucht om de aarde, die ervoor zorgt dat de aarde leefbaar blijft voor de mens. Nu we het verschil weten tussen lucht- en ruimtevaart kunnen we op onderzoek uit. Probeer een van de proefjes of kijk om te beginnen een van de onderstaande video’s. Klik hier! en klik hier!
Voor dat je meer kunt leren over hoe je kunt vliegen is het belangrijk om te zorgen dat je nergens tegenaan vliegt in de lucht. Wist je dat alle vliegtuigen navigatielichten hebben, zodat je kunt zien welke kant het vliegtuig op gaat. In dit proefje zullen we spelenderwijs leren hoe een vliegtuig navigeert.
Moeilijkheid:
Tijdsduur: 20 minuten
In dit proefje zul je je eigen hovercraft maken. Een hovercraft is een voertuig dat gebruikt maakt van lucht om zich extra efficiënt te bewegen. Het grote voordeel aan een hovercraft is dat hij zich niet alleen op het land kan bewegen, maar ook op het water.
Moeilijkheid:
Tijdsduur: 30 minuten
In dit proefje zul je een versimpelde versie van een raket maken. Deze raket is gebasseerd op een ballon, gaat jouw raket grote afstanden afleggen?
Moeilijkheid:
Tijdsduur: 30 minuten
In dit proefje zul je leren hoe je een vliegtuigje kunt vouwen van een velletje papier. Dit vliegtuigje wordt gebruikt om uit te leggen wat er gebeurt als je het vliegtuigje op verschillende manieren gooit.
Moeilijkheid:
Tijdsduur: 15 minuten
In dit proefje ga je kennismaken met middelpuntzoekende kracht. Dit is een belangrijke kracht, omdat die er voor zorgt dat een auto niet uit de bocht vliegt en een satelliet om de aarde kan blijven draaien.
Moeilijkheid:
Tijdsduur: 20 minuten
In de vorige proefjes heb je gekeken naar hoe een raket opstijgt en wat een baan om de aarde is. Een raket kan niet oneindig blijven opstijgen, maar hoe komt die raket dan in een baan om de aarde komt. Door middel van het onderstaande simulatie spel ga jij ontdekken hoe.
Moeilijkheid:
Tijdsduur: 30 minuten