Wat doen wij?

Wat leuk dat je op onze website bent gekomen en interesse hebt om ruimtevaart in de klas te brengen! Wij zouden graag bij jou in de klas komen om jouw groep meer uitleg te geven over de mogelijkheden van techniek en de leerlingen inspireren en enthousiasmeren. Je kunt je via onze contactpagina aanmelden voor onze proefles die de klas kennis laat maken met de ruimte. De les zal ongeveer 1 tot 1.5 uur duren en kan worden gegeven tussen 1 en 14 Februari. Wil jij meer weten over onze les of wat wij doen, kijk dan rond op deze website of neem contact met ons op!

Komen de genoemde data niet uit, dan kun jij ook zelf onze les geven! De handleiding en andere benodigdheden voor een geslaagde les zullen na 14 mei op onze website verschijnen.

Over de les

De les van "Ruimtestof" heeft als doel dat uw leerlingen Bar en Pascal gaan helpen om een raket te bouwen en deze raket de ruimte in te kunnen krijgen. De les duurt ongeveer anderhalf uur. Door verschillende fases van het bouwen van een raket tot het lanceren heen te lopen komen er gedurende de les veel technische vakgebieden langs. Te beginnen met het prikkelen van de leerlingen met de vraag: "Wat weet je over satellieten en raketten?" om de les te introduceren tot aan de knaller van een afsluiting met het lanceren van een echte waterraket.

Als eerste onderwerp wordt zwaartekracht behandeld en door middel van een interactieve proef geïllustreerd. Vervolgens is er brandstof nodig wat de aanzet geeft om het vakgebied scheikunde te introduceren, dit wordt gevolgd door het deel over Ruimtevaarttechniek waar de banen om de aarde behandeld worden en afgesloten met het wijzen van de leerlingen op lampjes en welke lampjes nodig zijn om goed contact te kunnen onderhouden tussen de satelliet en de aarde wat behoort tot de elektrotechniek. Door het maken van een gedetailleerde handleiding met de benodigde achtergrondinformatie wordt het voor iedere durfal mogelijk om deze ruimtestof in de les te behandelen!

Visie

Vanaf een jonge leeftijd worden kinderen al beïnvloed door de rolmodellen die zij tegenkomen in het dagelijks leven, van de boeken die ze lezen tot de personen waarmee ze in contact komen en de lessen die ze krijgen. Wij, van ruimtestof, hebben met dit in het achterhoofd een les van +/- 1.5 uur opgesteld (de uiteindelijke tijd is afhankelijk van de hoeveelheid proefjes die door de docent in de praktijk worden gebracht).

We nemen de kinderen mee op een ontdekkingsreis langs alle facetten en onderwerpen/studierichtingen die er nodig zijn voor het bouwen van een raket. De raket is hier gekozen omdat dit direct tot de verbeelding spreekt, een praktische toepassing is van mogelijk theoretisch klinkende studies, en het als enorm inspirerend kan werken wanneer de kinderen de les kunnen verlaten met het gevoel dat ze zelf later een raket kunnen gaan bouwen.

Hiermee willen wij kinderen in aanraking laten komen met technische studies/technische beroepen/techniek in de praktijk. Als zij op jonge leeftijd al zien wat er mogelijk is, kan dit hun keuzes vanaf het moment dat de les gegeven is al beïnvloeden.

Wie zijn wij?

Eloy Schultz

Master student Electrical Engineering

Technische Universiteit Eindhoven

Femke Middelhoek

Master student Robotics

Technische Universiteit Delft

Atalante Koolen

Master student Electrical Engineering

Technische Universiteit Eindhoven

Wat kan jij doen?

Ik wil de les graag geven!

Vanaf 14 mei komen op onze website een handleiding en powerpoint beschikbaar om de les te kunnen geven! Wil je graag dat wij van Ruimtestof bij je langskomen om de les te geven? Neem dan hier contact met ons op!

Ik ben op zoek naar proefjes!

Proefjes zijn te vinden op de pagina die wij voor leerlingen hebben aangemaakt. Alle proefjes tezamen vind u hier