Veelgestelde vragen
Beschrijving
De onderwerpen die aan bod komen in onze proefles zijn niet altijd makkelijk. Daarom hebben we een pagina met veelgestelde vragen en antwoorden! Klik hieronder op je vraag, en het antwoord komt eronder te staan.
Ruimte algemeen
Zwaartekracht/krachten
- Wat is een kracht? (Normaal kracht, zwaarte kracht, etc.)
- Wat is zwaartekracht?
- Draait de aarde om de zon, of de zon om de aarde? En de maan?
- Waarom valt de maan dan niet op de aarde, zoals een appel uit een boom?
- Wat is een satelliet?
- Hoeveel satellieten zijn er nu in de ruimte?
- Waarom is er op een satelliet (zoals het ISS) geen zwaartekracht? En waarom wel op de maan?
- Hoe kom je in een baan om de aarde?
- Wat voor verschillende banen zijn er?
- Kun je in een rechte lijn vanaf de aarde naar de maan vliegen?
Raketten algemeen
- Wat is de ontsnappingssnelheid? En hoe hoog is dat voor objecten op aarde?
- Hoeveel weegt een raket?
- Kunnen we een raket beter vanaf de evenaar of beter vanaf de polen lanceren?
- Kunnen we een raket beter met de draairichting van de aarde, of beter tegen de draairichting van de aarde in lanceren?
- Is het beter om veel brandstof, of om weinig brandstof in een raket te stoppen?
- Waarom gebruiken raketten vaak meerdere trappen/stages?
Verbranding
Lichtjes - elektrotechniek
Luchtvaart
Antwoorden
Ruimte algemeen
Wat is het heelal?
Het heelal is alles dat we kunnen aanraken, voelen, waarnemen, meten of detecteren. Het bestaat uit alle levende dingen, planeten, sterren, sterrenstelsels, stofwolken, licht en zelfs tijd. Voordat het heelal werd geboren bestonden tijd, ruimte en materie niet.
(Terug naar overzicht)Wat is er allemaal in het heelal te vinden?
Het heelal bevat miljarden sterrenstelsels die elk miljoenen of miljarden sterren bevatten. De ruimte tussen de sterren en sterrenstelsels is voor het grootste deel leeg. Maar zelfs plekken ver van sterren en planeten bevatten verspreide stofdeeltjes (ruimtestof!) of een paar waterstofatomen per kubieke centimeter. De ruimte is ook gevuld met straling (dus licht en warmte), magnetische velden en geladen deeltjes (bijvoorbeeld kosmische stralen)
(Terug naar overzicht)Waar begint de ruimte?
Officieel gezien begint de ruimte op 100 kilometer hoogte. Deze grens heet de Kármánlijn. Eigenlijk bestaat deze grens niet echt, omdat er geen scherpe begrenzing is van de aarde. Deze grens is ooit bedacht zodat er een onderscheid kan worden gemaakt tussen lucht en ruimtevaart. Alles onder 100 kilometer is luchtvaart en alles boven 100 kilometer is ruimtevaart
(Terug naar overzicht)Hoe is het heelal ontstaan?
Wetenschappers denken dat het is ontstaan in een Oerknal die bijna veertien miljard jaar geleden plaatsvond. Sinds die tijd breidt het heelal zich met een enorme snelheid uit. Dus het gebied van de ruimte dat we nu zien is miljarden keer groter dan het was toen het heelal erg jong was. De sterrenstelsels bewegen zich ook verder van elkaar af terwijl de ruimte ertussen groter wordt.
(Terug naar overzicht)Hoe groot is het heelal?
Het heelal is ongelooflijk groot. Het zou een moderne straaljager meer dan een miljoen jaar kosten om de ster te bereiken die het dichtst bij de zon staat. Als je met de snelheid van het licht reist (300.000 kilometer per seconde) zou het 100.000 jaar kosten om alleen maar onze melkweg te doorkruisen.Niemand weet precies hoe groot het heelal is, omdat we de rand niet kunnen zien – als er al een rand is. We weten alleen dat het zichtbare heelal minstens 93 miljard lichtjaar breed is. (een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar aflegt – ongeveer negen biljoen kilometer).
(Terug naar overzicht)Is het heelal eindig?
Het heelal is ongelooflijk groot, maar komt er ook een keer een einde aan? Dit is iets wat wij mensen niet zeker weten. Wij mensen kunnen met telescopen heel ver de ruimte in kijken, maar wij hebben best een vermoeden dat er dingen bestaan die zo ver weg zijn dat we ze niet kunnen zien. En ja... als we het niet kunnen zien, hoe weten we dan zeker dat het er is?
Een ander belangrijk punt is dat wij mensen terug in de tijd kijken als we de ruimte in kijken. Dit komt doordat de snelheid van het licht niet oneindig hoog is. Zo kost het bijvoorbeeld 8 minuten voor licht om van onze zon naar de aarde te reizen. Dat betekent dat als de zon plots zou ontploffen, dan kunnen we dat pas 8 minuten later zien op aarde. Zo werkt dat ook bij de andere sterren die we zien aan de nachthemel. Hoe verder weg een ster is, hoe verder terug we in de tijd kijken. Bij sommige sterren kijken we wel 9 miljard jaar terug in de tijd! Dat betekent dat als we proberen om naar "de rand" van ons universum te kijken, dan kijken we zó ver terug in de tijd dat wetenschappers denken dat het universum toen nog niet bestond!
(Terug naar overzicht)Van wie is de ruimte?
In 1967 werd door onder andere de Sovjet-Unie en Amerika het ruimteverdrag opgesteld. In het ruimteverdrag staat onder andere dat de ruimte tot geen enkele staat behoort. Iedereen is vrij om de ruimte te gebruiken en te verkennen. Ook staat in het verdrag dat de ruimte alleen voor vreedzame doeleinden gebruikt mag worden. Zo mogen er bijvoorbeeld geen nucleaire wapens in de ruimte worden gebracht. Op 1 januari 2013 werd het ruimteverdrag opnieuw door in totaal 128 landen ondertekend.
Het internationaal ruimtestation (ISS)
Mensen werken dus samen in de ruimte. Een goed voorbeeld hiervan is het International space station (ISS). Het ISS is het grootste object dat ooit in de ruimte heeft gevlogen. ‘s Nachts kun je het gemakkelijk vanaf de aarde zien. Het vliegt 400 kilometer boven ons. Veel landen hebben samengewerkt om het station te bouwen. Amerika, Rusland, Japan, Canada en Europa hebben samengewerkt als het grootste team in de geschiedenis van de wetenschap.
(Terug naar overzicht)Wat is een zonnestelsel? Welke planeten zijn er in ons zonnestelsel?
Het zonnestelsel met de zon en de 8 planeten
Met het zonnestelsel bedoelen we de zon en alle hemellichamen die om de zon heen draaien. Ons zonnestelsel bestaat uit acht planeten: Mercurius, Venus, de Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus (op volgorde van dichtst bij de zon naar buiten). De planeet waarop wij mensen leven is de Aarde. Mercurius, Venus, de Aarde en Mars zijn allemaal relatief kleine, rotsachtige planeten. Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus zijn de gasreuzen, omdat de planeten alleen maar bestaan uit gas. Tot kort geleden was de verste planeet die we kenden de ijzige wereld van Pluto. Pluto is veel kleiner dan de maan van de Aarde. Volgens sommige sterrenkundigen is Pluto eigenlijk te klein om een echte planeet te zijn, dus is Pluto uitgeroepen tot dwergplaneet in 2006. Ook buiten ons zonnestelsel zijn er planeten te vinden. Die planeten noemen we exoplaneten.
(Terug naar overzicht)
Wat is de melkweg?
De melkweg ziet eruit als een grote draaikolk van sterren. Ieder puntje is in werkelijkheid een heel zonnestelsel!
Ons zonnestelsel maakt deel uit van een sterrenstelsel genaamt de melkweg. De melkweg is niks anders dan een grote verzameling aan sterren die om een heel groot en zwaar zwart gat heen draaien. Onze zon is ook een van die sterren. Je moet je ons Melkwegstelsel voorstellen als een platte schijf. Bijna alle sterren die je s’avonds aan de hemel ziet verschijnen, bevinden zich de melkweg. De melkweg is 105.700 lichtjaar breed, wat betekent dat het meer dan honderdduizend jaar duurt voordat licht van de ene kant naar de andere kant kan reizen.
Omdat ons zonnestelsel (en dus ook de Aarde) zich bevindt in de schijfvormige melkweg, zien wij de sterren uit de melkweg in een lijn aan de hemel verschijnen:
De melkweg ziet vanaf de aarde uit als een streep met veel sterren.
Helaas zijn onze mensenogen net niet goed genoeg om deze streep duidelijk te zien (met een telescoop is dit wel goed te zien). Hoe dan ook, de sterren die je 's nachts wel met het blote oog ziet komen bijna allemaal uit de melkweg.
(Terug naar overzicht)Wat is een kracht? (Normaal kracht, zwaarte kracht, etc.)
In de proefjes praten we vaak over krachten, maar wat is een kracht precies? Een kracht staat voor een natuurkundige grootheid, die de snelheid van een voorwerp verandert of een voorwerp vervormt. Zo oefen jij bijvoorbeeld ook een kracht uit als je klei vervormt of een voetbal schopt. Wist je dat een kracht altijd een grootheid en een richting heeft? De grootheid staat voor hoeveel kracht er wordt uitgeoefend, bijvoorbeeld trap jij de voetbal zacht dan is er een kleine kracht, trap je hem hard dan is de kracht groot. De richting staat voor de kant waarop de kracht wordt uitgeoefend, zo kun je een voetbal bijvoorbeeld vooruit maar ook achteruit trappen.
(Terug naar overzicht)Wat is zwaartekracht?
Zwaartekracht is een kracht die dingen naar elkaar toe trekt. Het is wat ervoor zorgt dat dingen op de grond vallen als je ze laat vallen. Hoe groter en zwaarder iets is, hoe meer zwaartekracht het heeft. De aarde is erg groot en zwaar, dus er is veel zwaartekracht. Daarom blijven we aan de grond en zweven we niet weg! De maan is kleiner en lichter dan de aarde en heeft dus minder zwaartekracht. Daarom kunnen astronauten hoger op de maan springen dan op aarde. De zon is nog groter dan de aarde en heeft dus nog meer zwaartekracht. Het trekt aan de aarde en de andere planeten in ons zonnestelsel, waardoor ze rond de zon draaien. Alles in het universum dat massa heeft, heeft ook zwaartekracht. Zelfs jij hebt een klein beetje zwaartekracht!
Hoe groter en zwaarder het object, hoe meer zwaartekracht het heeft. Het is wat ons op aarde houdt, en wat ervoor zorgt dat de planeten in ons zonnestelsel rond de zon bewegen.
Klik hier voor een video die door middel van een doek laat zien hoe zware objecten elkaar aantrekken in de ruimte.
(Terug naar overzicht)Draait de aarde om de zon, of de zon om de aarde? En de maan?
De aarde draait, samen met de andere planeten in ons zonnestelsel, om de zon. Dit staat bekend als de baan van de aarde. De aarde doet er 365,25 dagen over om één baan rond de zon te maken. De maan draait rond de aarde, het duurt ongeveer 29,5 dagen om een keer rond de aarde te draaien. Dit staat bekend als een maanmaand. Terwijl de maan rond de aarde draait, worden verschillende delen ervan verlicht door de zon, waardoor de verschillende fasen van de maan ontstaan die we zien, zoals de nieuwe maan, de halve maan, de kwartmaan en de volle maan. De maan draait ook om zijn as, maar het duurt ongeveer even lang als een baan om de aarde, dus vanaf de aarde zien we maar één kant van de maan.
De maan draait dus om de aarde, en de aarde draait op zijn beurt weer om de zon. Het lijkt misschien alsof de zon langs de hemel beweegt, maar dat is slechts een illusie die wordt veroorzaakt door de rotatie van de aarde. De aarde draait om haar as, een denkbeeldige lijn die door de noord- en zuidpool loopt. De aarde doet er ongeveer 24 uur over om één keer om zijn as te draaien.
(Terug naar overzicht)
Waarom valt de maan dan niet op de aarde, zoals een appel uit een boom?
Een appel valt door de zwaartekracht op de grond. De zwaartekracht van de aarde trekt de appel naar zich toe. Op dezelfde manier wordt de maan ook naar de aarde getrokken vanwege de zwaartekracht. Maar waarom valt de maan dan niet op de aarde?
Je hebt misschien wel eens in een zweefmolen gezeten. In een zweefmolen hangen de stoeltjes aan kabels of kettingen vanaf een draaischijf. Als de zweefmolen vervolgens gaat draaien, dan vliegen de stoeltjes naar buiten toe. Dit komt door de middelpuntvliedende kracht, die er voor zorgt dat objecten die ronddraaien naar buiten vliegen.
Terug naar onze maan. De maan wordt dus door de zwaartekracht naar de aarde toe getrokken. Maar, de maan draait ook rondom de aarde. Je raadt het misschien al: de middelpuntvliedende kracht trekt de maan weg van de aarde en de zwaartekracht trekt de maan naar de aarde toe: de krachten heffen elkaar op. De maan draait precies met de goede snelheid om de aarde zodat de krachten elkaar opheffen. Als de maan iets langzamer om de aarde zou draaien, dan zou de maan in een spiraal-vorm naar de aarde toe vallen. Als de maan iets sneller zou draaien, zou de maan van de aarde weg worden geslingerd door de middelpuntvliedende kracht.
(Terug naar overzicht)Wat is een satelliet?
Een satelliet is een object dat om een planeet heen draait. Kun jij een voorbeeld noemen van een satelliet? De maan! De maan draait immers in een baan rondom de aarde, dus is de maan een satelliet van de aarde. Wij mensen bouwen vaak ook objecten die we in een baan rondom de aarde willen hebben: Er zijn communicatiesatellieten, weersatellieten en het internationale ruimtestation ISS.
Satellieten die door de mens zijn gemaakt moeten voor hun eigen stroom zorgen. Dat doen ze meestal met grote zonnepanelen (‘vleugels’) die zijn bedekt met lichtgevoelige zonnepanelen. De panelen zijn meters lang en zijn tijdens de lancering opgevouwen. De meeste panelen kunnen worden gedraaid zodat ze zoveel mogelijk zonlicht verzamelen. Wanneer de satelliet tussen de aarde en de zon vliegt, kunnen de zonnepanelen elektriciteit opslaan in oplaadbare batterijen. Wanneer de satelliet dan in de schaduw van de aarde vliegt, krijgt de satelliet stroom van oplaadbare batterijen.
Een satelliet krijgt elektrische energie van zonnepanelen die naar de zon toe worden gedraaid
(Terug naar overzicht)
Hoeveel satellieten zijn er nu in de ruimte?
Er zijn zo’n 8,261 satellieten die op dit moment om de aarde heen draaien. Zo’n 4,852 van die satellieten werken nog steeds. De rest is inmiddels ontmanteld vanwege ouderdom en slijtage. Opmerkelijk is dat zo’n 1500 satellieten van ruimtebedrijf SpaceX zijn, onder leiding van Elon Musk. Elon musk probeert namelijk een ruimte netwerk op te zetten, waarbij mensen via satellieten met elkaar kunnen communiceren. Zijn idee is dat als er maar genoeg satellieten in de ruimte om de aarde zweven, dan is er altijd wel een dichtbij genoeg om mee te communiceren. Er zweven nu dus zo’n 1500 satellieten van SpaceX in de ruimte. de bedoeling is dat het er uiteindelijk zo’n 40000 worden!
Als je een stip zet voor iedere satelliet die bij starlink hoort, dan zie je pas hoe druk het is in de ruimte om de aarde heen!
(Terug naar overzicht)Waarom is er op een satelliet (zoals het ISS) geen zwaartekracht? En waarom wel op de maan?
Zoals je hierboven al hebt gelezen is zwaartekracht een kracht die ontstaat doordat een object relatief groot en zwaar is. De meeste satellieten, zoals bijvoorbeeld het ISS, zijn niet zwaar genoeg om zelf zwaartekracht te genereren. Ze worden natuurlijk wel aangetrokken door de zwaartekracht van de aarde, maar dit wordt opgeheven door de snelheid waarmee de satelliet om de aarde heen vliegt (de middelpuntvliedende kracht). Als je bijvoorbeeld in het ISS bent, dan wordt er dus geen kracht op je uitgeoefend. Je bent gewichtloos, en je zweeft door het ruimtestation!
Interview met André Kuipers vanuit het ISS
Waarom is er dan wel zwaartekracht op de maan? Omdat de maan relatief groot en zwaar is. Zo zwaar zelfs, dat het andere objecten naar zich to trekt, dus ook mensen die op het maanoppervlak staan. De maan is wel lichter dan bijvoorbeeld de aarde, dus mensen kunnen op het maanoppervlak een stuk hoger springen dan bijvoorbeeld op aarde.
Zie hieronder hoe hoog astronauten op de maan kunnen springen!
(Terug naar overzicht)
Hoe kom je in een baan om de aarde?
Om in een baan om de aarde te komen moet je zorgen dat er twee krachten in balans zijn. De zwaartekracht en de middelpuntzoekende kracht. De zwaartekracht is de kracht die de aarde uitoefent om de raket weer terug naar de aarde te trekken. De middelpuntzoekende kracht is een kracht die je ervaart als je iets rond slingert, het is een kracht die een object naar buiten probeert te duwen. De middelpuntzoekende kracht is afhankelijk van hoe snel een object gaat en hoe groot de baan van het object is. Om in een baan om de aarde te komen moeten deze twee krachten even groot zijn. Dit is mogelijk door de satelliet op een bepaalde afstand van de aarde, precies de juiste snelheid te geven in een richting parallel aan het aardoppervlakte. Beweegt de satelliet te snel, dan zal de satelliet ver de ruimte in vliegen (door de middelpuntzoekende kracht). Beweegt de satelliet te langzaam, dan wordt deze terug getrokken naar de aarde (door de zwaartekracht).
(Terug naar overzicht)Wat voor verschillende banen zijn er?
Er zijn twee belangrijke banen: de geostationaire baan en de polaire baan. In de geostationaire baan blijft de satelliet boven dezelfde plek vliegen. Dit betekent dus dat de satelliet meedraait met de aarde (op een grote afstand). De polaire baan is een baan waarin een satelliet zich verplaatst langs de polen. Hierdoor komt de satelliet altijd over de polen, maar ook over een ander deel van de aarde. Let op dat een baan niet altijd op dezelfde hoogte van de aarde is, zo kunnen er meerdere satellieten in de ruimte zijn.
(Terug naar overzicht)Kun je in een rechte lijn vanaf de aarde naar de maan vliegen?
De maan beweegt om de aarde heen. Dit betekent als je een rechte lijn van de aarde naar de maan zou trekken dan zou de aarde steeds bewegen. Verder is het voordeliger om gebruik te maken van de beweging van de aarde. Als je de raket met de rotatie van de aarde mee lanceert, dan zal dit gratis extra snelheid opleveren.
(Terug naar overzicht)Wat is de ontsnappingssnelheid? En hoe hoog is dat voor objecten op aarde?
In de voorgaande hoofdstukken hebben we geleerd dat de zwaartekracht altijd objecten terugtrekt naar de aarde. Om te ‘ontsnappen’ van deze kracht moet het object ver genoeg van de aarde zijn. Om een object daar te krijgen is er dus een minimale snelheid nodig, ook wel de ontsnappingssnelheid. De ontsnappingssnelheid van de aarde is de snelheid waarmee een niet aangedreven object van de aarde moet worden weggeslingerd zodat het niet weer terugkomt naar de aarde. Let wel op dat de ontsnappingssnelheid varieert per planeet.
(Terug naar overzicht)Hoeveel weegt een raket?
Een raket is heel erg zwaar en kan wel tot vele tonnen wegen. Wist jij dat een ton niet staat voor een regenton maar voor 1000 kilogram. Je vraagt je misschien af waarom een raket zo zwaar is. Een raket bestaat uit verschillende delen, zo heb je alleen de rom die vaak al 68000 kg is. Dan moet er ook nog een lading in (zoals voedsel en onderzoeks machines). En natuurlijk moet er ook heel veel brandstof mee, ongeveer 1000000 kilogram. Wist je dat een raket wel 7700 kilogram brandstof per seconde kan gebruiken om van de aarde op te stijgen.
(Terug naar overzicht)Kunnen we een raket beter vanaf de evenaar of beter vanaf de polen lanceren?
Zoals je weet draait de aarde rond. De aarde raait om een denkbeeldige as die door de noord- en zuid-pool van de aarde heen gaat. Hoe verder een plek op aarde van deze denkbeeldige as ligt, hoe sneller de aarde draait. Dit is handig voor de lancering, omdat we onze raket de ruitme in kunnen slingeren door de draaing van de aarde te gebruiken. Zie ook de vraag hieronder!
De aarde draait het hardst bij de evenaar
(Terug naar overzicht)Kunnen we een raket beter met de draairichting van de aarde, of beter tegen de draairichting van de aarde in lanceren?
Wist je dat een raket altijd richting het oosten wordt gelanceerd? Dit is namelijk in de richting waarin de aarde draait. Door de raket in deze richting te lanceren krijgt de raket extra horizontale draaisnelheid van de aarde. Op deze manier kunnen we een raket de ruimte in slingeren!
(Terug naar overzicht)Is het beter om veel brandstof, of om weinig brandstof in een raket te stoppen?
Hoeveel brandstof er in een raket moet is een ingewikkelde berekening. Als er meer brandstof in de raket zit, is deze zwaarder. Daardoor is er meer energie nodig om de raket de lucht in te krijgen. Je zou dus zeggen dat het beter is om minder brandstof mee te nemen. Maar met te weinig brandstof kan de raket niet ver komen! Met veel te weinig brandstof kan het zelfs zo zijn dat de raket niet genoeg energie heeft om het zwaartekracht veld van de aarde te ontkomen; De raket zal dan door de zwaartekracht weer terug naar de aarde vallen.
(Terug naar overzicht)Waarom gebruiken raketten vaak meerdere delen die loskomen tijdens de vlucht?
Een raket bestaat uit verschillende delen. Hoe zwaarder iets is, hoe moeilijker het is om iets van de aarde weg te krijgen. Daarom proberen mensen om hun raketten zo licht mogelijk te maken. Want voor een lichte raket is minder energie nodig tijdens het opstijgen, wat betekent dat er meer energie over is om in de ruimte te vliegen. Een van de manieren waarop mensen de raket zo licht mogelijk maken, is door de raket op te bouwen uit verschillende delen. Ieder deel heeft zijn eigen brandstoftank en motor. Iedere keer als een brandstof tank leeg is, wordt deze losgemaakt van de raket. De lege brandstof tank valt dan terug naar de aarde, terwijl de rest van de raket door stijgt naar de ruimte. Doordat de lege brandstof tank niet meer aan de raket vast zit, is de raket lichter geworden en kost het dus minder energie om de ruimte in te komen!
De Saturn V raket, die mensen naar de maan heeft gebracht, bestond uit 4 verschillende delen. De mensen zaten in het allerbovenste puntje van de raket.
(Terug naar overzicht)Wat is verbranding?
Verbranding is een scheikundig proces. Bij verbranding wordt een brandstof omgezet tot energie. Er zijn heel veel verschillende soorten verbranding. Zo is er verbranding van een brandstof om energie op te wekken, om bijvoorbeeld je huis te verwarmen of je eten te koken. Maar er is ook verbranding in het menselijk lichaam. Jij zet jouw boterham om in energie zodat je de hele dag kunt rondrennen.
(Terug naar overzicht)Wat is er nodig voor verbranding?
Voor verbranding zijn er 3 verschillende dingen nodig. Temperatuur, brandstof en zuurstof. Als een van deze dingen ontnomen wordt, dan stopt de verbranding. Je kunt in je hoofd heel makkelijk ontdekken waarom dit zo is. Dingen ontbranden niet spontaan, alleen als er extra hitte wordt toegevoegd zal iets beginnen met branden. Als de brandstof op is, is er niks meer om te verbranden. Denk bijvoorbeeld aan een kaarsje wat uitgaat als het kaarsvet op is. In verbranding wordt zuurstof omgezet in koolstof, als er geen zuurstof meer is dan stopt het proces dus, net zoals dit gebeurt als er geen brandstof meer is.
(Terug naar overzicht)Wat zijn verschillende soorten brandstof zijn er?
Er zijn heel veel soorten brandstof. Dit hangt ook af van het type verbranding dat je wil uitvoeren. Brandstoffen die wij allemaal wel kennen zijn bijvoorbeeld steenkool, benzine, diesel of gas. Voor brandstoffen die je in huis hebt kun je ook denken aan brandstoffen, zoals kaarsvet of hout. Deze brandstoffen bevatten minder energie en zijn minder makkelijk te vervoeren en worden daarom bijvoorbeeld niet gebruikt in een raket.
(Terug naar overzicht)Wat is er nodig om licht te laten branden?
Om licht te laten branden is er elektriciteit nodig. Afhankelijk van het type lampje zal de elektriciteit omgezet worden naar licht. Er zijn heel veel type lampen, kun jij er een paar bedenken? Een van de bekendste lampen is de gloeilamp. Deze lamp zet elektriciteit om in licht doormiddel van een stukje gloeidraad. Als de elektriciteit door deze draad stroomt wordt de draad warmer, omdat de stroom onderweg weerstand van het materiaal tegen komt. Als de draad warmer wordt begint hij te gloeien, omdat hij de temperatuur kwijt wil en zien wij dit gloeien als licht. Een andere type lamp is de LED lamp. LED lampen komen in allerlei kleuren. LED staat voor light emitting diode.
(Terug naar overzicht)Waarom heeft een ruimtevaartuig lichtjes?
De reden is dat de raket zo goed zichtbaar is als hij in de ruimte vliegt. Zo kunnen mensen vanaf de aarde zien welke kant een object op beweegt en hoe dit object georiënteerd is in de ruimte. Deze verschillende kleuren duiden aan welke zijde van de raket je ziet of welke kant deze op vliegt.
(Terug naar overzicht)Wat is luchtvaart?
Luchtvaart is al het vliegverkeer dat gebeurt op maximaal 100 kilometer van de aarde af. Alles boven 100 kilometer is ruimtevaart. In de praktijk vliegt een personen vliegtuig vaak niet hoger dan 15 kilometer. Dit komt omdat de lucht hoe hoger we komen steeds dunner (of wel ijler) wordt en het dus moeilijker wordt om het vliegtuig te laten vliegen.
(Terug naar overzicht)Wat voor soorten luchtvaart zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten luchtvaart. Zo heb je bijvoorbeeld vliegtuigen, maar ook helikopters, luchtballonnen, zweefvliegtuigen en luchtschepen.
(Terug naar overzicht)Hoe navigeert een vliegtuig zich?
Een vliegtuig wordt altijd aangestuurd vanaf de grond via de luchtverkeersleiding.Deze vliegtuigen krijgen instructies van de grond over welke kant ze op moeten vliegen en hoe hoog. Dit om te voorkomen dat vliegtuigen tegen elkaar aanvliegen. In de praktijk let de piloot natuurlijk ook op waar hij/zij vliegtuigen ziet. Vliegtuigen hebben net als ruimtevaartuigen ook lichtjes zodat men kan herkennen welke kant het vliegtuig op vliegt.
(Terug naar overzicht)Waarom valt een vliegtuig niet uit de lucht?
Een vliegtuig maakt gebruik van iets wat ook wel ‘lift’ of opwaartse druk genoemd wordt. Als een vliegtuig door de lucht beweegt gaat een deel van de lucht boven de vleugel langs, terwijl een ander deel onder de vleugels langs gaat. De vleugel is een beetje gekromd. Hierdoor wordt de lucht die onder de vleugel langs gaat naar beneden geduwt. De lucht oefent hier als een reactie een kracht terug op uit die de vleugels omhoog duwen. Deze opwaartse kracht of lift, is dus tegengesteld tegen de zwaartekracht. Je kunt je voorstellen dat het ontwerpen van de vleugel dus belangrijk is om het vliegtuig te laten zweven.
(Terug naar overzicht)